Afiş Nedir? Afiş Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir haberi veya tasarım ve sanat kaygısının bulunduğu bir mesajı iletmek ya da bir ürünü tanıtmak için hazırlanmış materyaldir.

Reklam niteliği taşıyan afişlerin ana koşulu hedef kitlesine doğru zamanda seslenmek olmalıdır. Örneğin seçim zamanı parti liderlerinin afiş tasarımları seçim gününden 1-2 hafta önce yoğun şekilde afişleri dış mekanlarda yer almaktadır. Afiş ürün ya da hizmetin daha dikkat çekecek şekilde ifade edildiği mesajlar taşımalıdır.

 

Afiş için dikkat edilecek unsurlara bakalım.

Afişte öncelikli olan verilecek olan mesajın ve grafiklerinin ortak fikirde buluşması gerek. Ve bu ölçütte fark edilir olmalıdır. Fark edilmesi özelliğini gözden kaçırmadan yapmalıyız.

Afiş reklamı okunabilir olmalıdır. Süslü okunması zor şatafatlı yazılardan ve tasarımlardan uzak durulmalı. Daha okunabilir yazı tipleri seçilmelidir. Görüş açısı uzak mesafaden bakıldığında daha okunaklı yazı tipleri seçmekte fayda var. Araç kullananların trafikte 2-3 saniyelik kısa sürede o afişi fark etmesi gerekecektir.

Reklamda akıcı ve anlaşılır üslup kullanılmalıdır. Afişe bakıldığında algılama süresi de 3-4 saniye kadar olacaktır. Başlık, alt başlık , slogan ve tasarım uyum içerisinde olmalıdır. Mesajın 5-6 kelimeden oluşması okuyucunun dikkatini vermesine ve gözden kaçmamasını sağlar. 10 kelimeye yakın ve fazlasında okuma oranı düşecektir.

Renk konusunda canlı renklerin kullanımı dikkat çeker. Dikkati bir yere yoğunlaştırmalı ve konuyu dağıtıcı görsel, renklerden kaçınmalıdır.

Afişte bir düzen olmalıdır. Esprili , dramatik , düşsel , fikirci cümleler anlatımı güçlendirir.

Afişin boyu büyüdükçe reklam amacına ulaşmaz mesaj iletilmez. Bu tasarımları düzen içerisinde yerleştirirseniz her şey yoluna girecektir.

Selamet Darğın
Selamet Darğın
İşte aradığımbilgi. Çok teşekkür ederim.
Template-Pants-R15_07262019
Template-Pants-R15_07262019
dedem ile gider ikenn aldida bir tagmuuur.

rrgruy-ttgertr'thjuikolpm^ùmlkjhghjklmlkjhgfdfghjklmlkjhgfghjkl:mmlkjhgfdg
hjklmkds