TASARIMDAN ÖNCE FİKİR
TASARIMDAN ÖNCE FİKİR

Anadolu’da reklamı tasarımın güzelliği oluru olarak bildik. Ancak reklama benlik katan , kan veren tasarım değil fikirdir. Tabiki tasarım reklamı hedef kitleye aktaran önemli bir etken. Ama reklam sadece güzel tasarım yapmak , görsel eklemek değildir. Reklam fikrine hizmet eden bir araç tasarımdır. Reklamdan önce tasarım satılmaz yani. Reklamcı öncelikle fikrini reklama işler. Tasarımı değil fikrini sattırır. Fikri olmayan reklam kimliksizdir. İyi bir tasarım görseli bakımından cezbettirebilir ancak reklam fikir ve düşünce ürünüdür. Tasarımı iyi bir ürün yapmış olabilirsiniz ama bunun önemli kısmı yaptığınız işin müşterinizin marka ve imajına ne kadar hizmet ettiği ve fayda sağladığı önemlidir. Bu yüzden reklamınızı stratejiye hizmet eden fikirlerle ve bu fikri iyi anlatan tasarımla süslemelisiniz.

Rakip firmalar arasından sıyrılmak istiyorsanız, reklamınızı iyi bir iletişim stratejisi ve beraberinde fikir üreterek yapmalısınız. Hedef kitleye farkındalığınızı sağlayacak olan tasarımdan önce iyi strateji ve iyi birer fikirdir. Strateji reklamın yolunu gösterir stratejisi olmayan reklam kayıp olur. Günü kurtaran geçici anlık reklamlar tasarım yönünden tatmin edici olabilir fakat markaya katkı ve fayda sağlamaz. Podyuma çıkmak için reklam yapmış olursunuz. Podyumda akıllarda kalıcı olamazsınız. Burada sizi ön planda tutacak olan stratejide bulunan fikriniz olacaktır. Tasarım reklam ile bir bütündür ancak reklamın üretici fikri ve stratejisini örseleyen değil. Tasarımı reklamın süslenmesine benzetebiliriz.

Ajans kısmına geldiğimizde ise size reklam yerine tasarım sunan , amacını bilmediği reklamı yapan , anlık ihtiyaçlarınızı karşılayan bir ajans modeli ile karşılaşırsanız masraflarınız çöpe gidecektir. Reklam veren olarak önce ajansa fikrini ve stratejilerini sorun. Anlatılanlar size fayda sağlıyor ve ileri taşıyor ise vazgeçmeyin derim. Bir çok ajans fikirden önce güzel tasarıma önem verebilir. Buna göre değerlendirip reklama onay veriyorlar. Daha sonrasında bütçe oluşturup reklamdan olumlu sonuçlar alamayınca reklamı durdurmaya karar veriyorlar.
Müşteri olarak bunları düşünmelisiniz. Ajansı ne kadar zorladığınızı , ne istediklerinizi değerlendirmelisiniz. Gelen reklamı inceleyip ajansın size ne istenilip ne verdiği kısmını gözden geçirmelisiniz. Ajans ile aynı fikirde olmalısınız ki hedefleriniz amacına ulaşabilsin. Devamlılık bu süreçte önemli. Reklam uzun vadeli yatırımı kapsar.

Bu iletişim çabalarının ürünü olarak marka ortaya çıkacaktır. Aksi taktirde farklı konuşan , yönünü bilmeyen firma marka olmaya yaklaşabilir mi ? Reklamında kimlik sorunu yaşayan reklam kişilikten yoksun olacaktır. Marka yapısı oluşmamış zihinlerde bu fikirler uyanmamış olacaktır. Bu durumda reklam geri dönüş alınamayacak duruma düşürülür.

Ajans olarak da takım arkadaşları iyi fikir üreticisi olmalı ki müşteriyi yönlendirebilsin. Müşteriye yön verip onun zihninde yer alan boşlukları doldurabilmeli! Ajans, sadece tasarım odaklı reklam yapan üretici olmak yerine strateji ve fikir üreten bilgili kişiler istihdam edip reklam ajansı kimliğini taşınmalıdır. Uzun vadede reklam ajansları olabilmek adına fikir dolu işler yapmanız ve bu sayede müşterilere sağlanan satış için geri dönüşleri sağlamalısınız.

Tasarım fikrin makyajıdır fakat reklamın elbisesi değil.