Doğru marka olsan ne olur? Yanlış reklam yaptın bir kere..

Daha dün geleneksel mecralardan biri olan dergilerin yaratıcılığın sınırlarını aşındıran reklamlardan bahsetmiştim. Gelin görün ki bugün de yine geleneksel olma yolunda ilerleyen bir mecra olan televizyon reklamlarından birini irdeleyeceğim.
Permolit. Reklamından önce adını duyduk ya da duymadık. Bir boya markasıydı o da. Üstelik ilk reklamı da değildi bu. Ve sonra birgün medyada ''Cicişler'' diye anılan Esra & Ceyda Ersoy ile reklam filmi çekti...

 




Gördüğü en saçma boya reklamı olanlar el kaldırsın!

Saçmalıklar diyaloglardan itibaren başlıyor...
''Ceyda: Hadi eczanede yok.
Esra: E kuaförde nasıl olmaz ya?''

Reklamlarda ünlü kullanılır. Çünkü tüketicinin gözüne tanıdık gelen, aşina olduğu kişiler tüketicide markaya karşı bir bağ oluşturur. Özellikle de kullanılan ünlü ile ürün arasında ilişki varsa (Örn; Head & Shoulders- Kıvanç Tatlıtuğ)

Veya bilinmeyen, piyasaya yeni adım atmış bir markaysanız, kullandığınız ünlü dikkatleri markaya, ürüne çeker. Ürününüz ya da markanız hatta hizmetiniz bir anda herkes tarafından bilinir bir hale dönüşür. (Örn; Fuse Tea- Kenan Doğulu, Magnum (Pink& Black)- Orlando Bloom vs)

[Tabi bütün bunları yaparken ünlünün markanın önüne geçmemesine de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde reklamı yapılan şey ürününüz değil, ünlü olur.]

Demem o ki, ''Siz reklamda ünlü kullanımı'' nı çok yanlış anlamışsınız :(

Permolit ne piyasaya yeni çıkmış bir ürün ne de reklamını yeni yaptırmış bir marka. Oysa önceden bununla uzaktan yakından alakası olmayan gayet güzel bir reklamı varmış.

 





Özetlemek gerekirse; nasıl reklamın iyisi oluyorsa, kötüsü de olur. Reklamda bir ünlü kullanılacaksa bu ünlünün ürünle ilgisi, alakası olmalıdır. Ve seçilen ünlünün mümkün olduğunca skandallardan uzak bir yaşamı olmalıdır. Ürün ile ünlü reklamdan sonra birbirini çağrıştırmaya devam edecektir çünkü. Birinin olumsuzluğu diğerini de aynı biçimde etkiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fatih Karaosmanoğlu
Fatih Karaosmanoğlu
Bu reklamı gördüğümde bende ilk olarak aynı hisse kapılmıştım. Ancak kısa zaman sonra şu şekilde düşünmeye başladım.

Bilinirliği düşük olan bir marka, farkındalık yaratmak için bu oyuncu tercihlerini yapmış olabilir. Bu seçimleri şuanda onlara kazanç sağlamış durumda. Bakın biz bile burada viral olarak markanın bilinirliği artırıyoruz.

Bence başarılı bir iş olmuştur.
Bu biraz da 118 80 furyasındaki bilinmeyen numara servislerinin reklamlarına benziyor. Hepsi de birbirinden saçmaydı, iticiydi. ve evet, söylediğiniz gibi çok konuşuldu vaktiyle de.. Peki ya şimdi?
Kısa vadede elde edilecek başarı mı? Uzun vadede iyi bir marka stratejisi mi? Hepimiz biliyoruz ki, başarıya giden yol kısa değildir. :)