Yaratıcılığınızı Körüklemenin Yolları

Yaratıcılığınızı Körüklemenin Basit Yolları

Daha önce tasarımcılar için yaratıcılık ve motivasyon üzerine bir kaç kelime etmiştim. Bu kez daha da efektif bir kaç yöntemle, çalıştığınız projeleri baharatlamanın ya da bloke olduğunuz zamanlardan kurtulmanın yollarına göz atalım. 

Sınırlar Çizin
Daha öncekilerden farklı olarak düşünceleriniz, fikirleriniz için birer sınır oluşturun, bunun için basitçe bir liste çıkarıp, bu listedeki maddelerin dışına çıkmadan düşünmeye çalışın. Böylece elinizdeki işe daha çok odaklanarak farklı yollar ile kafanızı karıştırmadan, ortaya daha yoğun elementlerle dolu bir yaratıcı iş çıkarabilirsiniz.

Risk Alın
Daha iyi sonuçlar için daha yaratıcı ve farklı çalışmalar yapmayı deneyin. Kısacası risk alın, bir önceki yöntemin tam aksine, kafanızdaki sınırları kaldırın ve burada bu yöntemi kesinlikle kullanamam dediğiniz ya da diyeceğiniz stilleri bile denemeye çalışın. Ortaya güzel bir karışım çıktığını göreceksiniz.

Tersini Yapın
O ana kadar yaptıklarınızı karşınıza alıp, bir de çalışmalarınız tersten okuyun, ve tersini deneyin. Örneğin beyaz arkaplan çalıştığınız bir tasarımda, bu yöntemle siyah arkaplan deneyin. Köşeli elementlerinizi yuvarlaklaştırın mesela. Faydasını göreceksiniz.

Eğer Yöntemi
Yukarıdaki tersini yapın yöntemi ile ilişkili bir başka yöntemde eğer yöntemi. Tasarımınız sarı ağırlıklı, eğer mavi yapsaydım nasıl olurdu sorusuna yanıt arayın. Eğer bu kutular sağda değil solda dizili olsa nasıl olurdu gibi sorular türeterek tasarımlarınızı zenginleştirebilirsiniz.

Aklınızdakileri Görselleştirin
Daha önce de belirttiğim gibi, yanınıza bir moleskine ya da not alabileceğiniz malzeme ile kalemler taşıyın. Aklınıza gelen bazı şeyler not alın hatta o notları görselleştirin. Size dönüşü çok faydalı olacak!

















Zihin Haritaları Kullanın
Mind Map yani zihin haritaları sadece çalıştığınız proje ile ilgili değil, tüm hayatınıza yön verecek bir çalışma yöntemi. Bir konferansımda zihin haritası oluşturmak üzerine örnekler vermiştim. Zihin haritaları kullanarak çok daha yaratıcı konseptler oluşturmak mümkün.

















Doğada Vakit Geçirin
Zihninizi açmak, daha yaratıcı fikirler bulmak için doğa eşsiz kaynaklardan biridir. Hem sizi sakinleştirir hem de izlediğiniz manzaralarda gördüğünüz detaylarda yakalayacağınız desenler size yepyeni bakış açıları sağlayacaktır.