Radyo Reklamı Nasıl Oluşturulur?

Radyo reklamcılığının işlevlerinden bahsetmiştim. Bütçesinin uygunluğu firmaların daha az maliyetlerle reklam verebileceği mecra olan radyoya reklam vermek avantajınıza olacağını belirtmiştim. Ajanslar bu noktada müşterilerinin planını oluşturduktan sonra mecra seçimini yapar. Ajansın burada katkısı reklam yayınını yapacak olan mecralar ile uygun fiyata anlaşabilmesi oluşundan da bahsettim. Sırada radyo reklamı nasıl hazırlanır? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor bunlara göz atalım.

 

Ajansın radyo reklamı almak için müşteriye gitmeden önce yapması gereken planlamalar vardır. Müşterisinin hangi ürünü tanıtmak istediğini bilmeli, araştırma yapmalıdır. Gözden kaçırılan detaylar sonucu olumsuz etkileyebilmektedir. Maliyeti düşük demiştik. Radyo reklamında saniyelerin önemi vardır. Ürünü kısa ve öz bilgilerle anlatmalısınız. Müşterinin reklama karışmasını önleyerek bu işe başlayabilirsiniz. Bilgi, birikim, araştırma ve metin oluşturma radyo reklamının oluşturulmasında önemlidir. Ürün hakkında bilgiyi müşteriden alın. Ama müşterinin slogana karışmasına engel olun. Hem müşteri yararına olacak hem de reklam yayını için faydalı olacaktır. Müşterinin bazı durumlarda istekleri değerlendirilir. Örneğin ; İstediğiniz ek bir bilgi , kelime olacak mı? Saniyesinde bütçeye göre planı gösterebilir.

 

Bazı durumlarda müşteri size internet adresimde çıksın diyebilir. Bu noktada saniye üzerinden reklam hazırlandığından ücrette değişim olabilir. Çoğu zaman müşteri '' Ne olacak canım, şuraya da adresimi versen'' diyebilir. Bir de  hangi radyolara reklam verilmesi gerektiğine dikkat edelim.

 

Şu yanlışa düşmeden reklam verin. Bulunduğunuz ilin radyolarını düşünün. Bu il içerisinde en çok dinlenilen X Radyo olsun. X Radyoya reklam verilmesi her zaman sizin için faydalı olamayacaktır. Ürününüz en çok dinlenilen X Radyo dinleyicilerinden talep görmeyebilir.

Bir inşaat firması reklamı düşünün. X Radyosu da Pop Müzik çalan radyo kanalı olsun. Türk toplumuna bakıldığında hitap edeceği hedef kitlenin yaş ortalaması yüksek olacaktır. Yani Pop Müzik dinleyicileri 15-25 yaş olabileceğini düşünürsek. İnşaat firması ürününü kime satabileceğini siz düşünün. Bunun yerine Halk Müziği dinleyicilerinin olduğu radyo kanalı düşünelim. En azından pop dinleyicisi yaş ortalamasından daha yüksek olacaktır.

Akıllara iki kanala da verelim gelebilir. Doğru strateji, iyi reklam metni ile bütçeniz doğrultusunda bunu yapmanız mümkün elbette.

 

Radyo reklamlarının süresi size bağlıdır. Ama en az bir ay yaptırmanızda fayda var. Reklam uzun vadede yapılan yatırımdır. Radyo reklamı maddi açıdan da size yük olmaz. Ürününüz bir de fiyatı yüksek ise reklam verin. Sponsorluklarda düşünülebilir. Fiyat olarak da bilgi vermeye çalışayım. Bir aylık bir radyo reklamı için 500-1500 lira arasında fiyat ödersiniz. Radyo kanallarının fiyat listesine göre bu rakamlar değişiyor. Örnek olsun diye belirttim.

 

Radyo reklamını metin halinde oluşturduktan sonra bu metnin seslendirilmesi yapılır. Müzik aralarında reklamlar giriş yapar. Reklamın gireceği yayın saatleri ürün satışında önemlidir.

 

Radyo reklamı yayını ve oluşumu hakkında ;

 

Ürün, kısa ve öz bilgilerle tanıtılmalıdır.

 

Reklamın gireceği yayın saati dikkatle seçilmelidir. ( Drive Time vs.)

 

Tanıtımında kullanılan kadın ve ya erkek seçimi belirlendikten sonra single (müzik) seçimi uygun olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR