İllüstrasyon Ne Demektir?

Sözlüklerde resim sanatının doğada gözlemlenemeyecek formlarda verdiği sanat eserlerinin ortak adı gibi bir akademik tanıma sahip olsa da bu kelime tasarım literatüründe bu tanımı çoktan aştı. Grafik tasarım alanında herkesin ağzına pelesenk olmuş yerli yersiz kullanılan bir deyim.

Doğaüstü çizimler diye de tercüme edilen bu terim aslında çok daha geniş bir anlam alanını kapsıyor. İllüstrasyon yaratıcılık ürünü olan görsel tasarım çalışmalarının ortak adı aslında. Doğaüstü tabirinden canavarları anlamayın. Çok minimal çizimler içinde kullanılan bu tabir, resim sanatındaki sürrealizm akımının grafik ögelere uyarlanmış versiyonu.

Realizm vs Sürrealizm

Sanatta Empresyonizm, Naturalizm ve Realizm gibi akımların tam karşısında duran Sürrealizm gerçek üstü demektir. Yani sanata konu olan objeniz, fikrin veya en genel manasıyla “şey” in formunu bozmak, yapısını ve anlamını değiştirmek gibi amaçlara sahiptir.

Yukarda bahsettiğim diğer üç sanat akımı beceri ile övünür. Bir ağacı ya da tas içerisinde birkaç meyveyi gerçeğe en yakın şekilde, en doğal hali ile çizebilmek ile övünür. Günümüzde resim sanatı iyice bu yöne kaydı zaten. Gerçeğinden farksız, fotoğraf kalitesinde bir resim çizebilmek beceri işidir, yaratıcılık işi değil.

Sürrealist olan bir sanatçı için bir şeyin aynısını tasvir etmek yeterli değildir. Sanatçı özgün olmalıdır. Bir ağaç çizecekse bunu ağacı tekrar tasarlayarak yapar.

Özellikle bizim alanımız olan görsel sanatların en önemli kolu resimde sürrealizm imkansız kompozisyonlar ve rüya çizimlerine doğru kaymıştır.

Modern İllüstrasyon

İllüstrasyon teknolojik imkanlar ile gelişen ve bugünkü anlamını kazanan bir kelime. Eskiden ressamlar ve diğer sanatçılar kralların, imparatorların ve derebeylerinin saraylarında varlık içinde sefa sürerken yaratıcıklarını rüyalarını çizmek üzerine odaklamış olabilirler. Popüler zamanlarda ise sanatın alıcı halk. Bu alım karşısında ücreti ödeyense işletmeler. Onun içindir ki İllüstrasyon artık endüstriyel görsel tasarımlarında daha fazla karşımıza çıkıyor. Bir hikayenin kahramanının tasarlanmasından tutun da bir kampanya görseline kadar her alanda dikkat çekici ve doğada tecrübe edilmeyen formlarda tasarımlar görülebiliyor.

İnsanların bu kadar fazla görsel reklama maruz kaldığı modern zamanlarda gerçekten etkileyici görünen dikkat çeken, aynı zamanda da ürün ya da fikir üzerine yoğunlaşan bir tasarım rakipleri ile arasındaki farkı açıyor.

Reklam Sektörü İçin İllüstrasyon

İşte olayın en zor kısmı. Siz rüyanızı çizerken buna kimse itiraz edemez. Sergilediğiniz yaratıcılık ve görsel emek test edilemez. Ama iş reklam sektörüne girdiğinde veriler konuşur. Sizden bir ürün veya fikir için bir tasarım istendiğinde hem yaratıcı olmanız hem de asıl konuya sadık kalmanız gerekir. Bu iki şeyi aynı anda becerebilen, yani evin bahçesinden çıkmadan da yeni oyunlar oynayabilen becerikli çocukların çıkardıkları işlerden birkaç tanesine göz atalım.

1. Ferahlık Hissi

2. Coca-cola ustalığı

3. Üstüme Yemek Kokusu Sinmiş Tasarımı

4. Sivilceleri Gözünde Büyütenler İçin Tasarım

 

5. Organ Bağışını Özendiren Bir İllüstrasyon

 

Bu ikisinden biri organlarınızı alacak. Kararı siz verin

6. Organik Yumurta

7. Oreo Temalı İllüstrasyon

8. Maç Keyfi

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR