Ölmeyen Logolar Tasarlamak İçin 10 İpucu

Ortalık logodan geçilmiyor. Logo tasarlama siteleri, oluşturucular, kitaplar dolusu yazı, sayfalarca blog yazısı. Bu logo kalabalığı arasında saymaya kalksanız kaç tane logo hatırlarsınız. Logoların %99’u hatırlanabilmekten uzak. Belki de firmaların sahipleri bile bu logoları kendi elleri ile çizemez.


Hatırlanan, ölmeyen, suyu sıkılmış bir portakal posasına dönmeden kalıcı olan logoların ortak noktası nedir? Bu tip logolar üzerinde bir göz gezdirdik ve 10 ipucu derledik.
Özellikle tasarım işi ile meraklı kişilere katma değer sağlayacağını umduğumuz bu on ipucu hemen aşağıda. Keyifle okuyun ve bize fikirlerinizi bildirin.

İki Görünümü Olan Bir Görsel Kullanın

İnsanların akıllarında kalmanın en kolay yollarından biri de onları şaşırtmak. İyi tasarlanmış bir çift görünümlü tasarım onları gerçekten şaşırtabilir ve akıllarında kalır. En sevilen logoların büyük kısmı insanların şaşkınlık ile baktıklarıdır ve şaşkınlık hayranlığa en yakın duygudur. Aşağıdaki logoya bir göz atın.

Şarap Yeri isimli bir lokasyon için harika bir logo. Hem lokasyon pini, hem de ters duran bir şarap bardağı görebiliyoruz bu görselde. Gidip görmedik ama hele bir de mekanda bardaklar ters sergileniyorsa o iş tamamdır.
Aynı görsel başarı aşağıdaki logo için de geçerli. Spartan Golf Kulübü için tasarlanan logoda Spartan adı ile özdeşleşmiş bir görsel ve golfçu var. Gerçekten başarılı çizimler.

Renk Çok Önemli

Logoların tasarlanma süreçlerinde en önemli konulardan biri de renk paletleridir. Renkler ani verilmiş kararlar ile rastgele seçilecek şeyler değil. Her renk bir anlam, bir fikir ve buna karşılık gelen bir psikoloji taşıyor.
Markanın renklerine boyanmış bir logo iyidir. Ama içerisinde biraz da olsa renk konusunda cesaret ve keşif barındıran logolar iyiden de iyidir. Aşağıdaki Zion logosuna bakın. Ne kadar çeşitli ve çekici rekler ile oluşturulmuş bir logo. Dağlar, gün ışığının dağlara yayılmasının basitçe resmedilmesi ve koşan figür. Gerçekten bir manzara resmi detayında çalışılmış bir logo.


Bu çalışmadaki renklerin davetkarlığı hakkında ne söylenebilir. Fakat iyi bir logo diğer renk formlarında da aynı etkiyi sağlamalı. Sadece siyah gri ve negatif alanlar ile oluşturulmuş anı logonun siyah şekli de bir o kadar etkileyici.

Logo tasarımı dediğimiz şey çizimden önce. Logo çizimi başka bir süreç. Logonun ne olacağı, hangi duyguları tetiklemesini beklediğimiz, nerelerde kullanılacağı, hangi renk formlarına ihtiyaç duyulacağı hep logo tasarımı ile ilgili. Çizim ise daha sonra.

Özgün Olun

Logo tasarımında her birkaç yılda bir yeni akımlar ortaya çıkıyor. Bu akımlardan bazıları genel kabul görürken bazıları çabucak yok olup gidiyor. Bu akımlar içerisinde çalışmak tabi ki mantıklı. Ama özgün olmak her dönemde paha biçilemeyen bir özellik.
Belli akımlar sizi de etkisi altına alacaktır. Bu kötü bir şey değil. Ama bu akımlara da kendi yorumlarınızı ve firmaların misyonlarını katabiliyorsanız o zaman aranan bir tasarımcı olacaksınız.

Sahiplenilebilir Bir Logo

Bu kelimenin anlamı konusunda tartışmalar var. Hep pazarlamacıların zorlaştırdığı kavramlar. Bu kavramı aşağıdaki logo üzerinden inceleyelim.

Evernote logosu tam da anlatmak istediğimiz şeyi özetliyor. Bir dijital not yazılı için unutmamak üzerine odaklanmış bir fil figürü yeterli olabilirdi belki ama kulak hizasında katlanan kağıt görünümü bu logoyu hem firma için hem de müşterilerin aldıkları hizmet için sahiplenilebilir kılıyor.
İlk aklınıza gelen logo fikri her zaman en geniş kapsamlı olan logodur. Bu fikri iyi bir şekilde işlemek için birkaç defter dolusu eskiz çalışmanız gerekse bile, genel fikrin kişiselleştirilmesi ile ortaya çıkan özel çizimler kusursuz olacaktır.

Benzersiz Font

Logo tasarımı konusunda benzersiz olmanın en iyi yolu benzersiz bir font tasarlamaktan geçer.
Biri sizden bir logo tasarımı yapmanızı bekliyor ve bunun için size para ödüyorsa muhtemelen firma ismi ile yazı tipleri arasında gezinmenizden daha fazlasını bekliyordur.


Özel font tasarımları firmaların kendilerine ait bir karakter ve kimlik oluşturabilmeleri için en uygun yoldur. Firmalar ile bütünleşmiş fontlar, kabul gördüklerinde efsanelere dönüşürler. Bu konuda en çok bilineni tabi ki Coca-Cola’dır


Coca-Cola fontu yıllar içerisinde defalarca çalınmıştır. Bu taklit kullanımların tamamı Coca-Cola’ya fayda sağlar. Kullanım alanı ne olursa olsun, o font size Coca-Cola’yı hatırlatır. Kullanım alanı alakasız bile olsa.

Mümkün Olanın En Basiti

Herkesin kusursuz bir el çizim yeteneği yok. Keşke olsa. Bu konuyu kabul etmişseniz gerçekten basit ve etkili bir logo tasarlayabilmenin en önemli adımını atlamış bulunuyorsunuz.
İngilizce bir tanım var: “keep it simple stupid”. Bence en uygun çeviri şu: “Aptalca görünecek kadar basit”. Bu ne demek? Apple logosu üzerinden bunu konuşabiliriz.


Apple logosunda dünyanın en meşhur elması var. Bu elmayı Apple logosu yapan ayrıntıya dikkat edin. Küçük bir ısırık. Evet basitlikten kastımız bu. O ısırık izi olmadan logoya bir göz atın.


Basit bir elmayı bir sonraki aşama olan logo’ya taşıyan ayrıntı eksik kısım. O eksik kısım bu figürü bir logo yapan şey. Bu elmayı benzersiz kılan ve anlam yükleyen ayrıntı. O ısırık olmadan elma çok sıkıcı.
Her zaman bu ekstra noktaya nasıl ulaşabileceğinizi düşünün. Sıkıcı olan logoların efsanevi marka ikonları haline dönüşmelerini sağlayan ayrıntı bu.

Oran ve Orantı

Bazıları oran ve orantı konusundaki tartışmalardan uzak durabilirler. Biraz uçlara taşınan görüşleri dışarda tutarsak oran ve orantı hassasiyetinde hala iş var.

Altın oranlar, evrendeki gizem ve Rönesans dönemi ressamlarının gizli sırlarından bahsetmiyorum. Orantılı ve dengeli bir logo inşa etmekten bahsediyorum.


Apple logosundaki ısırık izinin orantı çizgilerine uymadığı görülse bile orantı yöntemi hala faydalı.

Negatif Alanlar


Logolar çizilen ve çizilmeyen alanların toplamıdır aslında. Bazı tasarımcılar çizilmeyen alanlarda da bir tasarım uygular. Bu konuda en meşhur logo FedEx’tir muhtemelen. Bu logo yıllardır amerikada kamyonların üzerinde geziniyor.
Aşağıdaki örneğe de bir göz atın. Boğa boynuzlarının arasındaki boş alanda ne görüyorsunuz?

Pasif ve Aktif Logo

Son zamanlarda popüler olan bu kavram ile durağan bir resmin bir logonun nasıl bir aktivite duygusu taşıyabileceği üzerine tartışmalar yürütülüyor. Her logo üzerinde uygulanabilecek bir fikir değil. Bu fikri en iyi twitter logo üzerinde inceleyebiliriz.
Twitter ilk zamanlarında kullandığı o pasif kuş görüntüsünü terketti

Yeni logoda bu kuş yükselmeye daha elverişli bir pozisyonda ve ötüyor. Özellikle ikonlar kullanılan ve hayvan figürleri içeren logolarda bunu başarabilmek önemli.

Bu fikir cansız nesnelerin resmedildiği logolara uygulanabilir. Aşağıdaki logoda “Ev” dediğinizde aklınıza gelen o taş, durağan ve sert yapıya nasıl aksiyon katıldığına bir bakın.

Anlamı Bilerek Çizin

Büyük logoların bir hikayesi vardır. BMW Logosu gibi. Burada kaçırdığımız şey logoların hikayeleri değil, hikayelerin logoları olduğudur.
Sizler bir logo sunumu sırasında, müşterinize o logonun nasıl anlamlar ve fikirler taşıdığını anlatırken bulduğunuzda bir hikaye yazmak zorunda mı kalıyorsunuz?
Bir logo eğer içerisinde o firmanın ya da logonun misyonundan ve vizyonundan parçalar taşıyorsa sizi anlayacaklardır.
Müşteriler istedikleri şeyi aslında bilmiyorlar. Çoğu zaman rakiplerinin logolarını onlara benzedikleri anlaşılmayacak şekilde taklit etmenizi isteyeceklerdir. Bunu kendileri bile bazen fark etmeyecek olsalar da. Onların fikirlerini siz firmalarının temel değerlerini logolar içerisine işleyerek siz geliştirin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

teşekkürler