Grafik Tasarım nedir?

Grafik tasarım nedir? diyerek konuma başladım ancak grafik tasarım markanın toplumla iletişime geçmesine ön ayak olan bir reklam dalıdır. Reklam alanında grafiker, metin yazarı, yaratıcı ekip ve dahası bir reklam ajansında vardır ama asıl konumuzdan sapmadan nedir ne değildir kısaca açıklamaya çalışayım.

Grafik tasarım aslında insanın var oluşundan bu yana varlığını sürdüren ancak insanlar yani bizler tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir dünya desem pekte yanlış olmaz çünkü olayı şöyle düşünmekte fayda var mesela ilk insanlar ateşi nasıl buldu? Ellerine aldıkları taşı yere vuruyorlardı veya duvarlara bir şeyler çizmek için duvara sürtüyor ve bu şekilde kıvılcımlar çıkarmış ve bir ot parçası üzerine düşerek yanmasına neden olmuştur. Aslında bunda ne var ne alakası var diye bilirsiniz ama eğer o taşı o insan o eylemi gerçekleştirmemiş olsaydı bu gün belkide halen karanlıkta yaşıyor olabilirdik. Ne kadar ufak ama gelecek için bir o kadar büyük bir şey..

 

İlk insanlar nasıl iletişim kuruyorlardı aslında bu kısım tamamen bence olacak ama konuşmayı bilmeyen, herhangi bir lisana sahip olmayan bebekler örneğin ses çıkartarak iletişime geçmeyi denerler ve el veya beden dilleriyle yüz ifadeleriyle bir şeyler anlatmaya çalışırlar taa ki evebeynleri olarak bebekleri konuşmaya zorladıkça onlarda var oldukları topluluğa ayak uydurmak zorunda kalarak bizimle aynı dilin konuşmaktadırlar. İlk insanlar bu iletişimi bir birleriyle duvar resimleri yaparak anlatıyorlardı etraflarındaki mucizeleri büyük hayretle gözlemleyip büyük bir ressam gibi duvarlara çizmektedirler peki buradaki amaç neydi? Burası yine bence olacak biraz ama hak vereceğinizi umuyorum.  Amaçları kendilerinden sonra gelecek olanlara örnekler sunarak oradaki yaşamı anlatmak yani tamamen iç güdüsel bir durum bu o yaşam alanındaki tehlikelerden, yene bilecek gıdalardan bahsetmektedir.
Dünya üzerindeki ilk tasarım sizce ne olur? diye sordu bir kurs öğrencim ve gerçekten çok güzel bir soru sordu ancak bu soruya tam yanıt verebilmek için o dönemdeki her hangi bir zaman dilimde var olabilmek yeterli olacaktı sanırım ancak insan oğlu ilk olarak karnın doymasını ister ve daha sonra diğer işlere yönelir çünkü yemek yemek her insanda mutluluk hormonlarını tektikler ve mutlu olmanızı sağlar.. Buna bağlı olarak ilk tahminim renkler doğada bulunan renkler mesela ağaç yaprakları doğal yeşildir ve nereye sürerseniz sürün yeşil rengini verir ve daha sonrasında mızrak daha sonra ateş ve sonralarında ise tarım aletleri ve en son tekerlek olarak sıralasam yanlış olmaz sanırım.

Aslında her şeyin başında geometri vardır ki su götürmez bir gerçektir. Geometri matematik hayatımızın tam ortasında bazı insanlar bunu rakamsal kimisi yazısal kimiside çizerek anlatır. Grafik tasarımla ilgilenen çoğu kişide bu geometri matematik işlemlerini çizerek yaparak örnek vermek gerekirse logo tasarımızı yaparken dikkat edin kaç tane geometrik şekil kullanıyorsunuz.

 

Uzun lafın kısası grafik tasarım günümüzde her zaman herde onu görebilirsiniz. Etrafımızı çevreler kimi zaman farklı bir dilde kimi zaman aynı bakış açısında grafik tasarım insanlığın varlığından bu yana vardır ancak biz buna tam olarak bir isim bulamadığımızdan dolayı başka isimlerde adlandırdık veya çok önceden öyleydi umarım yazımı beğenmişsinizdir yorum yaparak beğenmediğinizi ifade edebilirsiniz iyi çalışmalar..

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR