Arayüz Tasarımı İçin Yapılacaklar Listesi

Her zaman büyük çaplı site projeleri almıyoruz. Muhakkak küçük işletmelere, yerel markalara veya çevremizdeki girişimcilere internet sitesi konusunda hizmet veriyoruz. İnternet sitesi konu olduğunda aslında büyük projeler her zaman daha kolaydır. Müşteri fikri kafasında yormuştur, ne istediğini biliyordur, analiz edebileceğiniz güçlü rakipler vardır. Küçük işletmeler ise bu konuda her zaman kararsızdır. Küçük ve orta ölçekli internet sitelerini yapmadan önce size fayda sağlayacağını düşündüğümüz bir liste hazırladık. Bu listedeki maddeleri sıra ile takip ederseniz, işinizin biraz daha kolay olacağını düşünüyoruz.

 

1. Site Haritası Hazırlayın

Bu internet sitesi hangi sayfalardan oluşacak? Ney nerede olacak? Tüm bunları bir site haritası olarak önünüze koyun ve müşterinizin onayını alın. Bu müşterinin de işin içerisine dahil olmasını sağlayacaktır. Site haritasını yeterince sade ve anlaşılabilir şekilde hazırladığınızda, müşteriniz de size fikir sunmaya başlayacaktır. İnsanların hepsi web tasarımdan anlamaz ama kalem kağıttan anlarlar. Bir fikir üretebilmek için de ilk şart elinizde kalem olmasıdır.


Ana sayfa
Hakkımızda
Ürünler
Ürün kategorileri
Ürün detayı Gibi sayfaların hiyerarşisini de belirleyen bir liste yaptığınızda müşterinin gözünde site canlanacaktır.


2. Master Page Listesi

Kaç tane sayfa çizmeniz gerektiği site haritasından çıkacaktır. Bir anasayfa, bir ürün kategori sayfası, bir ürün detay sayfası, resim galerisi gibi. Bu aşamada müşteriniz de işi kavramış olacak. Artık size sayfaların yapısı hakkında da öneriler sunacak. Bu önerileri muhakkak dinlemenizi öneririm. Bu öneriler tasarımın ana iskeletini oluşturacaktır. Bunu da bir sonraki başlıkta anlatayım.


3. Her Sayfa İçin Öge Listesi Yapın


Ana sayfa çizimine başlamadan muhakkak bu sayfada bulunacak ögeleri bir kenara yazın. Neyi çizeceğiniz artık kesinleşmiş olsun. Bu aşamadan sonra sadece nasıl çizeceğinize odaklanın. Bu şekilde çalışmak size sadece estetik konusunda düşünme lüksünü sağlayacaktır. Ürün detay sayfasını çizmeye başladığınızda elinizde bir liste olsun. Örneğin bu sayfada ürünün kapak resminin, ürün adının, açıklamanın, resim galerisinin, satın al butonun ve diğer ürünleri gösteren bir ızgaranın olduğunu bilirseniz düşünmeniz gereken tek şey bu ögelerin en güzel nasıl yerleştirileceğidir.


4. Önem Sırasına Göre Dizilim Yapın


Özellikle ana sayfa ve kategori sayfası gibi nispeten uzun sayfalarda ögeleri önem sırasına göre yukarıdan başlayarak dizmeyi deneyin. Ziyaretçilerin en önemli butonları ya da resimleri görebilmeleri için aşağılara kadar yormayın. Bir ara yüz tasarımında başarı kriteri ne kadar güzel göründüğü değil, estetik kaygıdan taviz vermeden önemli olan ile daha az önemli olanı nasıl ayırdığınızdır.
En önemli veriler, başlıklar, resimler ve butonlar yukarıda, daha az önemli yönlendirmeler, açıklamar aşağıda olacak şekilde dizilim yapın.

 

5. Kalem ve Kağıdı Sevin

Önce mutlaka kalem ve kağıt ile küçük çizimler yapın. Bu sizin fikirlerinizi olgunlaştırmanıza yarayacaktır. Bugün bir çok wireframe aracı olsa da kalem ve kağıdın size sağladığı imkanı hiç biri veremez. Önem sırasına göre dizilmiş öge listenizi önünüze alıp düşünün. Ney nerede olmalı? Konular birbirine nasıl bağlanmalı. Renkleri ve tasarımı değil, sadece yerleşimi düşünün. Renkler konusunu ayrı bir başlıkta düşüneceğiz.


6. Renklere Dikkat!


İnsanlar sizden her zaman garip renkler isteyecekler. Bunlara kulak asmayın. İnsanlar, mağara duvarlarına çizim yağmaya başladıkları günden bu yana, açık renk zeminler üzerine koyu renk çizimler yapıyorlar. Heyecana gerek yok.
Her sektör kendisi ile özdeşleşmiş bir renk tonlamasına zaten sahiptir. Bu renkleri baz alın ve üzerine firmanın renklerine kadar birkaç renk ekleyin. Aynı rengin çeşitli tonlarını da başarılı şekilde kullanabilirseniz üç farklı renk ile bir internet sitesi çıkarabilirsiniz. Bu muhtemelen harika bir tasarım olacaktır.


7. Eylem Butonları


Müşteri insanların nere tıklamasını istiyor? Bunu kesinlikle bilmeniz gerek. Sipariş vermesini istiyorsanız “Hemen Satın Al”, müşteri firmayı ziyaret etsin istiyorsanız “Yol Tarifi AL”, iletişime geçsin istiyorsanız “Hemen Ara”, “Daha Fazla Bilgi Al” gibi cesur butonlar kullanmaktan çekinmeyin. Bu butonları da sitenizin tasarımına hakim renkler arasından, birbirine kontrast oluşturacak renklerden seçin.


8. Mobil Görünümü Düşünün


Maalesef tasarım konusunda özgür değilsiniz. Genelde bu tip projelerde, ayrıca bir mobil ara yüz için bütçeniz olmayacaktır. Bunun için mobil görünümü göz önünde tutarak çizin yapın. Responsive bir tasarımda hangi ögelerin nereye kayacağı ile ilgili bilgi sahibi olursanız bunu çok daha rahat halledebilirsiniz. Ziyaretçilerin neredeyse %80 mobil cihazlar ile internet kullandığı çağımızda önce mobil görünümü düşünmek bile mantıklı olabilir.