Grafik Tasarım işiyle uğraşanların özellikle de freelancerların en çok şikayet ettiği şeylerin aslında başlı başına kendi tutumlarından kaynaklandığını düşünüyorum. İşin özü, "hayır" diyememek. Hepimiz için geçerli, çünkü her zaman yapacak birileri bulunuyor. Biliyoruz ki bizim giderimiz emeğimiz, vaktimiz. Çoğu müşterinin sorunu, tasarımı maliyet olarak bile görmüyor. Bu durumlar ile baş edebilmemiz için gerekli olan ortak bir tavır takınmak. Gerektiğinde "HAYIR" diyebilmek.

Bu tasarımın aynısını istiyorum

Bir bakıma iyi aslında, ne istediği belli müşterinin, fakat orada siz ne yapıyor olursunuz? İşiniz ne? Yaratıcılığınız nerede? Bir kez yaparsınız bir şey yoktur, paranızı kazanırsınız. İkinci de öyle diyelim hadi. Üç, dört derken kendinizi rutinleşmiş, bir heyecanı kalmamış mesleği yaptığınızı düşünür hale gelirsiniz. Demem o ki, yapmayın!

Ben bunu paintte yaptım, buradan devam edelim.

Paint ney abi? Müşteri fikirleri tabi ki de önemlidir ama bir ölçüde. Seçilecek renkler, konuya, verilmek istenen izlenime göre seçilecek fontlar, çizilecek imgeler var müşteri bey. Nasıl olacak o iş öyle?

Şuna da bi tasarım yapalım, senden olsun.

Olur, tabi hemen. Öğlen yiyeceğim yemeği, ay sonu ödemem gereken faturayı, giyim alışveriş yapmak üzere maaştan arttırdığımızı hiç düşünmüyorsun be adam! (Diyemedi). O an tek düşündüğü emeğinizin karşılığı olan 200-300 liradan nasıl yırtarım. Öyle değildir belki, ben çılgınca şeyler söylüyorumdur. Ay sonu ödenecek fatura, günde en az 2 öğün yenecek yemek ve dolabınızı açtığınızda giyecek bir şeyinizin kalmadığını gördüğünüz anlar gerçek!

Aklıma başka bir fikir geldi, onu değil de yenisini yapsak?

Haydii, sen fontu seçmiş, fikri yoğurmuşsun, renkler de tamam. Haydi şimdi yeni baştan. Zihinsel bir emek var orada emek. Revizelerin, yeniden başlamanın, bir başka müşteriye başka bir işe başlamaktan farkı ne? Harcadığın zaman, zihnin, gözlerin.

Henüz hiç içeriğimiz yok, sen başla biz içeriği göndeririz.

Sakın ama sakın, yaptığınız tasarımın hiç olmasını istemiyorsanız sakın bu tür çalışmalara bulaşmayın derim. Revizelerin ardı arkası bitmeyecek, içeriğe göre tasarlamadığınız tasarımlar içerik geldiğinde değişmek zorunda kalacak ya da içerik eklendiğinde sizin tasarladığınız şekilde kalamayacak.

Bu çok acil, hemen yapabilir misin?

Olur abi, hemen başlayayım. O an o müşteri için ne ile uğraştığınızın hiç bir önemi yoktur. Pazardan elma alıp getirip satmadığınızın birinin ona hatırlatması gerekir. Yaptığınız iş üretkenlik, fikrin yoğrulması ile ilgili zamana ihtiyacınız var ve o bunun farkında bile değil. (Yoğurmak derken, bazı işler bu durum dışında kalabilir. Daha önce kurumsal kimliğini tasarladığınız firmanın yeni gelen personeline kartvizit yapmanız gibi. Her şey hazırdır, isim ve bilgileri girip baskıya gönderirsiniz. Bazı durumda da yaptığı işi fazla abartan arkadaşlarımız var, onlara da biraz iş disiplini tavsiye ediyorum.)

Eşim pembe rengini çok seviyor, rengi değişebilir miyiz?

Bu madde de aslında duruma göre değişebilir, eğer müşterinin istediği renk kurumsal olarak yansıtması gereken anlama uygunsa neden olmasın? Absürt bir zıtlık ile bambaşka bir renk isteniyorsa geçerli sayıyoruz. Mavi renk ile yiyecek içecek sektörüne ait logo çıkarmak gibi.

Bütçemiz kısıtlı, ve bir sürü şey istiyoruz

Abi benim en gıcık olduğum durum bu, bu adam AVM'de bir mağazada alışveriş yaparken cebindeki paraya göre kazak, pantolon bakıyor değil mi? Sana bana gelince "yap bize bişeyler". Biri bu dayıya para çokomel eğrisini göstersin(sağda). Pazarlık edilebilir olmak iğrenç bi durum. Edemezsin abi edemezsin! Paranı da zamanında öde! 

Biraz indirim yapmaya ne dersin?

İndirim, evet aslında yapılabilir. İnebileceğiniz fiyat payını zaten çoktan normal fiyatın üzerine koymuş olmalıydınız. Fakat, aynı adam yine aynı AVM'de alışveriş yaparken kasada tıpış tıpış o parayı ödüyor. Aslında geçilmesi gereken sistem de bu sanırım. Logo bu fiyat, kurumsal kimlik bu fiyat, kartvizit bu fiyat. Buradaki belirsizliği aslında bütün bu maddenin altında yatan sebep olarak görüyorum. Para çokomel eğrisi bizim çıkış projemiz olacak.

Logomuzu internet sitemizden alsan olur mu?

Yine istisnai durumlar yüzünden bu maddeyi yazmak durumunda kalıyorum. Özellikle basılı materyal işleri için vektörel tasarlamak yüksek ihtimal. Dijital işlerde bazen kabul edilebilir bir durum. Logo eğer 200px bir kareden oluşuyorsa bunu nasıl bir afişte kullanabiliriz ki?

Okuduğunuz için teşekkürler,
Karşılaştığınız durumlar ile ilgili anılarınızı yorumlar bölümünde bekliyorum.

 

Ayrıca Tasarım Hizmeti Nasıl Ücretlendirilir? adlı yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bedava işlere hayır denmeli. Bu konuda tam destek!
Frealance çalışanlara uygulanan bir zulum bu. Bir süre sonra teker teker pes edip işlerin bu kısmını bir patrona devrediyo tasarımcılar
Patron dediğin o işe yarıyor işte :D