Otomobil Markalarından İlginç Logo Hikayeleri

Otomobil markası logoları özellikle erkekler için ilgi çekici bir konu. Birçok marka logosu hem grafik tasarım meraklısı insanlarda hem de otomobil severlerde değişik duygular ile ilişkilendirilmiş. Bu logoların oluşma süreçlerine ve tarihlerine baktığımızda ise ilginç hikayeler karşımıza çıkıyor. Birkaç otomobil markasının logosu üzerine yaptığımız araştırma sonucunda ortaya çıkan ilginç hikayeleri sizinle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar.


Chevrolet


Bu hikayenin merkezinde Chevrolet ve Amerikan otomotiv sektörü içerisinde uzun yıllar geçirmiş William Durant var. 1900’lü yılların başında Amerikan otomotiv sektörünün her yerinde bu adı duymak mümkün. Buick gibi otomotiv şirketlerinin alım satımında, General Motors gibi dev markaların hisselerinde ve hatta Ford’a verilmiş bir satın alma teklifinde.
1911 yılında William Durant ve Louis Chevrolet ortaklığı ile Chevrolet kuruldu. Ortağın soyadına bakıldığında markanın adının nereden geldiğini anlamak zor değil aslında. Marka tarafından uzun zamandır kullanılan logonun nereden esinlendiği hakkında ise tartışmalar var.
1913 yılında bu logo markanın ürünleri üzerinde yerini almaya başladığında logonun tasarımcısı olarak görülen William Durant esin kaynağı hakkında sorular almaya başladı. Bu logo için nereden esinlenmişti? Cevap komik derecede basit: papyon.
Ayrıca bu logonun İsviçre bayrağına benzediğini ve Durant’ın doğduğu topraklara bir teşekkürü olduğunu iddia edenler de var.

 

BMW

 

Bavyera Motor Works ya da bildiğimiz hali ile BMW, 1917 de hayata başladı. Bugün spor arabalar konusunda dünyanın sayılı markalarından biri. Ancak BMW işe başladığında bambaşka bir odak noktası üzerinde ilerliyordu: uçak motorları. 

1918’de Birinci Dünya Savaşının sona ermesi ile BMW uçak motorları üretimini durdurmak zorunda kaldı. Otomobil ve motosiklet üzerine çalışmalara başladı. Birinci Dünya Savaşının bitmesinin en güzel sonuçlarından biri de bu :D
Şirketin uçak motorları üzerine olan geçmişi hala logonun içerisinde. Mavi gökyüzü üzerinde dönen dört uçak pervanesini ve BMW logosunu aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Pontiac

Pontiac, Amerika Ottowa’da bir yerli şef. 1760’lı yıllarda İngilizlere karşı “Pontiac İsyanı” ile meşhur olmuştur. Şef Pontiac ve 300 askeri ile ayaklanma gerçekleştirmiştir.
1926’da Şef Pontiac, General Motors tarafından kurulan Pontiac markasına ilham kaynağı olmuştur. İlk logoda şef daha açık resmedilmiştir. Aşağıdaki ilk logo neredeyse Şefin vesikalık fotoğrafı.

 

1390’lu yıllara gelindiğinde ise logo revize edildi ve marka şefin etrafını kapladı.

Modern logoda ise artık Şefi kaybettik. Şef modern Pontiac logosunun bir ok ucuna benzeyen şekli ile temsil ediliyor. 

Toyota

Toyota Motor Şirketi 1937'de kuruldu. Bugün ise dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda. Fkat bugün bildiğimiz hali ile Toyota logosunu ancak 1989'da görebildik. Logo ilk bakışta basit bir T harfinden ibaret. 

Toyota'nın tanımına göre bu iç içe geçmiş şekillerin oluşturduğu T harfi şirketin çıkarları ve tüketicinin faydalarının nasıl iç içe olduğunu sembolize ediyor. Bu şeklin etrafını saran elips hat ise şirketin taşıdığı global fırsatlara bir atıf. Ayrıca logo içerisindeki negatif alanlar ise şifketin taşıdığı sonsuz değerleri ifade eder. 

Bu bilgiler Toyota tarafından. Burada bilgi biter ve tahminler başlar. Bazıları hayatına bir teksil firması olarak başlayan Toyotanın logosunun bir iğne deliğini andırmasını ilgin buluyor. İğne fikri şimdilerde dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan firmanın ticarihayatının başlarında tekstilsektörüne bir saygı mı? 

Ayrıca bazıları Toyota logosunun Toyota kelimesindeki tüm harfleri içerecek şekilde bölünebileceğini iddia ediyor. Bunun logo tasarımcısının mı ya da bu bölme işlemini yapanların mı hayal gücü olduğunu bilemiyoruz tabi. 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR