Beden Dili ve İletişim

 

İletişimde beden dilinin önemi vardır. Kişilerle iletişimde konuşmalarımızın yanı sıra çoğunlukla beden dilimiz etkindir. Yani gözleriniz, elleriniz, oturuşunuz, kalkışınız, tokalaşmanız, kollarınızı kavuşturmanız gibi davranışlarınız birer mesaj içeriyordur. Bunu örneklerle anlatmaya çalışacağım. İnsanların yalan söylediğini anlayabilmek ya da insanları yalan söylemediğinize inandırabilmeniz için beden dilinizi doğru kullanmanız gerekiyor.

İnsanların en anlamlı organı gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır aslına bakarsak vücut dili için gözler ilk sırada yer alır. Kısık gözlü bakışlar insana şüpheyi, açık gözler merakı, derin bakışlar dikkati, eğik bakışlar üzüntüyü anlatır. Göz hareketlerine bağlı olarak kaşlarda hareket edecektir. Çatık kaş insanın kızdığını ifade eder. Kaşlarını hilal şeklinde kaldırmak karşınızdakine meraklı olduğunuz izlenimini bırakır. Beden dilimizi kullanırken gözlerimizi aktif olarak kullanmalıyız. Boş bakışlarla bakılmamalıdır. Karşınızdaki kişi veya kişileri gözlerinizle çok iyi etkileyebileceğinizi unutmayın.

Konu bakışlar olunca erkeklerin ve kadınların flört hareketlerine değinelim.

Erkeklerde flört hareketlerine bakıldığında erkekler kemerlerinin tokasına baş parmaklarıyla dokunma ihtiyacında bulunurlar. Ayrıca vücudunu kadına çevirerek ayağını ona doğru uzatabilirler. Mahrem bakışı kullanır ve uzun bir süre göz göze gelmeye çalışırlar. Bu süre normalden biraz uzun olacaktır. İlgili ise gözbebeklerinde büyüme olur. Otururken veya duvara yaslanırken bacak aralarını açma gereksinimi duyarlar.

Kadınlar için ise saçlarına dokunma, giysilerini düzeltme, artan göz teması gibi davranışları görebiliriz. Kadınlarda saç atma daha çok görülür. Saçlarını geriye veya yüzden uzağa savurarak atarlar. Kısa saçlı kadınların dahi bu hareketi yaptığını gözlemleyebiliriz. Erkeklerde bacaklar aralık bırakılırken kadınlarda bacak bacak üstüne atılmış vaziyette görülür.

  • Vücut dilinde en önemlileri sırasıyla ; gözler, eller, ağız, omuzlar ve bacaklardır.

Ellerin işlevine bakıldığında ikinci derecede çok önemlidir. Elleriyle karşısındakini etkilemek gözlerine ve bakışlarına fazla güvenmeyen insanların başvurduğu yoldur. Ellerin kontrollü hareket ettirilmesi gerekiyor. Karşınızdakine dinleme fırsatı tanımalısınız. Baş parmak hareketlerimiz önem arzeder. Uyarı niteliğindeki işaret parmağımızı kaldırmak kullandığımız hareketlerden birisidir. Parmağınızı burnunuzun altında tutmanız dinlerken  iyi bir dinleyici olduğunuzu kanıtlamış olabilir. Yine parmağınızı çene altında tutmanız kendinize duyduğunuz güveni anlatır.

Ses, ağızdan her çıkan kelimelerimiz karşı tarafı etkilememizi sağlayan mesajlar içerir. Ses tonumuzu ayarlayabilmemiz bu noktada önemlidir. Ses tonunuz sizin duygularınızı karşı tarafa nakleder.

Bazı duygular karşısında yapılan beden hareketlerimizi inceleyelim.

Başa konan eller, iç çekmeler, ellerini sıkça sağa ve sola savurmak, omuz silkmek, ellerini iki yana açma gibi davranışlar düş kırıklığının olduğunu yansıtır.

Bunalım belirtilerine baktığımızda ise unutkanlık, yalnız yaşamak ve toplumsal ilişkilerden kaçınmak, yavaş ve sessiz konuşma gibi davranışları beraberinde getirir.

Parmak sallamak, hızlı konuşmak, yüzün kızarması, gerginlik kol ve bacak kavuşturmak, asık surat ifadesi  öfkenin belirtileridir.

Sıkıntı belirtilerine bakıldığında uzaklara dalmak, başka işlerle uğraşmak, esnemek,  ayakları yere vurma gibi davranışlar gözlenir.

Dürüst olmadığını belirten davranışlarda sesteki değişim, hareket, kayan göz hareketleri, ses değişmesi, terleme, sinirli davranışlara rastlanır.

Özet olarak bu genel davranışları toplumumuz içerisinde gözlemleyebilirsiniz. Siyasi liderler beden diline özellikle dikkat ederler. İnsanlar duygularını saklamada zorluk çekerler. Bu yüzden duygular davranışlara beden dilimize yansır. Çevrenizde bu içerikte yazılan davranışları gözlemlemeniz mümkün. Bunu sizler dikkat ve özen göstererek yapmalısınız. Beden dilinizi etkili kullanabilmeniz için bu davranışları anlamlandırmanız gerekiyor.