Editör Kavramı ve İşlevi

Daha önceki yazılarımda da iletişimin öneminden bahsetmiştim. ( İletişimi Anlayabilmek ve Kavrayabilmek )

Editörlük, günlük düzenli olarak sisteme girerek içeriğin düzenlenmesinde, yeni haberlerin girişini sağlayan, güncelleme ve düzenlemelerden sorumlu iletişimcilerdir. Herkesin yapabileceği bir iş gibi görülmekte olup iletişimden anlamayan kişilerin eline verildiği de görülmektedir. Aranılan niteliklere bakalım. Bilgi birikimi, yazı dilinde akıcılık, sorunları irdeleyerek çözüme ulaştırabilmenin yanı sıra ; Türkçeye hakimiyeti iyi , fotoğraf düzenleme yeteneğine sahip, sayfa düzeni ve tasarımında bilgili olması gerekmektedir.

Ben en başta Türkçe dili kısmına ağırlık vererek başlamak istiyorum. Ne yazık ki baştan beri söylediğim gibi. İletişimi anlamalı ve uygulayabilmeliyiz. Hayatımızın her alanında bu geçerlidir. Bunu dil aracıyla yönlendirmeliyiz elbette. Editörlük herkesin yapabileceği iş olarak görülmemeli. Çünkü dilini iyi kullanamayan, iletişim kanallarında bilgiden yoksun birisini kim anlar? Ya da umursar mı?

 

Ayrıca bu düzende devam eden kişiler aynı zamanda kurumlarına zarar vermektedir. Yapılan yanlışlar içeriğe yansıyacağından okurların tepkisini çekecektir. Kurumun ileri dönemlerde bu sorunla karşılaşacağı apaçık ortada olacaktır. Bunu bir örnekle açıklayayım. X ajansındaki editörlerin bana öğretmenlik yapması durumunu anlatacağım. İşin ilk günü editör hakkında bilgili olmama rağmen gözlemlemek adına sıfırdan dinleyici oldum. Haber ajansında içerik panellerini gözlemlediğimde gördüğüm şuydu. Basit, Düzenleme tuşu otomatik yapıda olan ve görselin eklenip , yazının okunmadan paylaşıldığı bir ortam. Aynı gün içerisinde ilk haber denememi yaparken dikkatli okuyup , görseli oluşturarak paylaşımda bulundum. Editörleri denetleyen sorumlu kişiden tebrik almıştım. Ama bu demek olmuyor ki haber ajansı işleyişini çözdüm. Bu kişi haber sitesinde köşe yazarıydı. Yazdığı köşe yazısını merakla okurken kelime eksikliği, gözden kaçan harf düşmeleri, noktalama yanlışları gibi gözüme çarpan hataları kendisine bildirdiğimde, iğneleyici bir teşekkür cevabı almıştım. Bence yapılan hatalardan çabuk dönülmeli, kişiler uyarıları kendi yararına gözetmeli.

 

Kısacası işin detay kısmı önemli. Türkçeyi iyi kullanabilmek, haber başlığını düzenli bir şekilde oluşturmak. Tamamlayıcı görseli oluşturup, gözden geçirmek bu noktada önemli. Belki gün içerisinde onlarca haber düzenlenmesi gerekebiliyor. Ama bu düzenleme hem gelişme açısından önemli hem de kurumun yararına olacaktır.

Bu iş için biraz görsel kısmında program bilgisi gerekiyor. Photoshop programıyla bu sorunu anlık çözüme ulaştırabilirsiniz. Ama diğer yazı kısmı bilgi ve birikime dayanıyor. Biraz da office word ve web sitesi için panel bilginiz olursa yeterli olacaktır.

Editör olabilmek için önce fikirlerinizi oluşturmalı, hedeflerinizi belirlemeli ve yazılarınızı denemelisiniz. Bunu çevrenizle paylaşarak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Çevre kısmında bu bilgilerden haberdar olan kişileri seçmenizde yarar var.

 

Editörlük başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar ;

 

Editörlük pozisyonuna başvuru için gönderilen örnek yazıda imla hatası bulunanların ve eksik bilgi gönderenlerin başvuruları dikkate alınmaması gerekiyor.

 

Türkçe dil bilgisi, yazım ve noktalama hatalarına dikkat edilmesi gerekiyor.

 

Kişinin hakim olduğu tasarım programlarını belirtmesinde fayda vardır.

 

Kaynaklar belirtilmelidir.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR