Tektabancaların (Freelancers) Üretkenliklerini Artırmak için 6 Basit Yol

Kendi programınızı kurmanız ve kendi kurallarınızı koymanız açısından özgürlük, tektabanca (freelance) olmanın en iyi kısmıdır. Bu yine de en kötü kısım da olabilir. İş yeri çevresinin bilindik yapısı olmadan çoğu tektabanca (freelance); kendisini tüm zamanlarının geçtiği günün sonunda şaşırmış halde bulacaktır. Mesai dışı vakit almak zorlu olabilir, o yüzden yardımcı olsun diye tektabancaların üretkenliklerini artırmak için birkaç basit yöntem sunuyoruz.


1-Program Yapın


            Çalışma Saatlerinizi Belirleyin


            Önceden belirlenmiş çalışma saatlerine sahip olmak sayışım sorumluluğu hissi oluşturur ve zamanınızı teşvik eder. Bunun zamanınızı daha az boşa harcatması muhtemeldir. Temiz bir sabit iş günü programı oluşturun ve onu bir yere yapıştırın. Eğer işe her sabah sekizde başlamaya karar verdiyseniz; kalkın, bir duş alın, giyinin ve vaktinde işe koyulun. Pijamalarınız üzerinizdeyken Home Office’inizde başı boş gezinmek, açıkçası sizi üretken bir güne hazırlamayacaktır. Bu kuralı takip ederken, çabucak artan üretkenlik derecenize şaşıracaksınız.


            Mola Verin


            Çalışmalar gösteriyor ki, iş gününde kısa molalar veren insanlar daha fazlasını yapma eğiliminde oluyor. İşinize birkaç dakika ara vermek, sıradaki işe daha dinç başlamanızı ve becermenizi sağlar. Kalkıp bir yürüyün, bir abur cubur kapıverin ya da çabucak kahve içmeye uğrayın. Öğle yemeği için her gün önceden kararlaştırılmış 30 dakikanızı veya 1 saatinizi bir kenara koyun. Öğle yemeğini atlamak iş için daha çok vakit anlamına gelebilir ama boş bir mideyle çalışmak düşük odaklanmaya yol açacaktır. İşte buradaki odaklanmanız nicelik yerine nitelik üzerine olmalıdır. Odaklanarak çalışılmış 30 dakika, yolundan sapmış bir saatlik çalışmadan çok daha verimlidir.


2- Plan Yapın


            Amaç Belirleyin


            Amaçlar olmasaydı; kendimizi çabucak, yaşamımız boyunca beceriksiz bir biçimde hedefsizce bulurduk. Amaçlar net bir görüş ile bizi yolda tutarlar. Kendiniz için kısa, orta ve uzun vadeli amaçlar edinin. Örneğin bu hafta, bu ay veya bu sene neyi yerine getirmeyi umuyorsunuz. Uzun dönemli amaçlar, kısa dönemli amaçlarınızı biçimlendirmeye yardımcı olur. Neyi başarmak istediğinizi düşünerek biraz zaman harcayın ve sonra onu bir yere yazın.


3- Yapılacaklar Listesi Oluşturun, Örgütlenin


            E-Postalarınızı Birleştirin


            Çoğumuzun değişik amaçlar için bir E-posta hesabı vardır. Neden tüm e-postalarınızı tek bir yerde toplamıyorsunuz? Şimdiye kadar e-posta adresiniz yoksa Google’dan bir Gmail hesabı açtığınızda diğer tüm adreslerinizdeki e-postalarınızı çağırabilirsiniz. Ücretsizdir ve açık ara farkla web tabanlı en iyi e-posta sistemidir. Bir kere Gmail hesabı açında diğer tüm postalarınızdaki adresleri getirebilirsiniz ve hatta kafanız karışmasın diye e-postalarınızı geldikleri gibi düzenlemek için süzgeçlerinizi kurabilirsiniz. Şimdi tüm e-postalarınızı tek bir uygun yerde idare edebilirsiniz.


            E-Postalarınızı Düzenlemek için Etiket Kullanın


            Gmail’de klasörler yerine etiketler vardır. Sadece bir klasöre sahip olacağına, çoklu etikete sahip olabilen e-posta haricinde, etiketler klasörler gibi çalışır.

            Güzel bir güne pencere açarak ya da sevdiğiniz bir parça çalarak iş yerinizi rahat hale getirin. İş yeriniz sizi tüm gün köle gibi hissettiren karanlık bir zindan olmamalı. Orada olmaktan keyif almalısınız. Ergonomik bir sandalye, klavye ve fare araştırın. Acılı şeye geri dönmek sizi kesinlikle üretken yapmayacaktır. Sağlıklı ve rahat bir iş yerinin nasıl yaratıldığını öğrenmek için ergonomiklik kavramını araştırın.


            Seyyar Olun


            Tektabanca (freelance) olmanın en iyi taraflarından biri de her gün belirli bir yere rapor vermek zorunda olmamaktır. Şayet kendinizi değişmez bir alışkanlığa saplanmış bulursanız; parkta, kitapçıda ya da kahvecide çalışarak işleri değiştirebilirsiniz. İşleri taze tutmak için manzara değişikliği epey sürebilir ve çoğu şehrin bir sürü wifi kanalları vardır.


            Yardım Alın


          Yardımcı kiralamayı düşünün. En iyi yaptığınız işe odaklanacağınız ek süre ile dosyalama ve faturalama hizmetlerinin tutarını hazırlamaktan fazlasını yapıyor olacaksınız. Vergilerinizi bir uzmana bırakın, muhasebeci onları uygun şekilde yapıp size endişelenmeniz için daha az şey bırakacaktır. Küçük işletme sahipleri için tüm hizmet çeşitleri dışarıda bir yerde. Hangisi sizin için anlam ifade ediyor?
  
            Diğer Tektabancalar’dan Öğrenin


            Sık sık tektabanca (freelance, bu kelime hafızalara kazınsın diye parantez içinde sık sık tekrarlıyorum) forumlarına gidin ve meslektaşlarınızla temasa geçin. Bilginin ve yeni fikirlerin zenginliği, forumlarda her gün paylaşılır. Bu sayede, müşterilerle nasıl daha iyi iş yapılır ve en iyi faturalama programı nedir gibi şeyleri öğrenebilirsiniz. Üye olun ve sizin gibi tektabancaların ortak deneyimlerinden oluşan faydaları toplayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR