Tektabancalık (Freelancing) Üniversitesi: Herhangi bir yerde bağımsız olarak nasıl çalışılır?

Bağımsız (Tektabanca) çalışmanın iyi yanlarını ve gözden düşen yanlarını öğreten harika tektabancalık (freelancing) bloglarının ve sitelerinin sıkıntısı yoktur. Bunlardan ünlü olanlarından biri de tabiî ki de Envato Blog’udur. Bu bloglar kitleleri tektabancalık (freelancing) işi hakkında harika bir biçimde eğitirken, çoğu yurtdışı tektabancalığı (abroad freelancing) konusuna değinmede başarısız olurlar. Bu konu üzerinde duran sitelerin çoğunu toplamak isterim.

Yurtdışındaki tektabancalık (freelancing) dünyası üzerine olan düşüncelerim ve sezilerim, sadece birkaç gezi kitabı okuyup gezi kanalı seyretmekten gelmiyor. Hayır, vereceğim önerilerim ve yapacağım yorumlar, yolda çeşitli ticaretler yapmış bir adamın yıllarından geliyor. Seyahatteyken, Aruba’da dergi fotoğrafçısı, Nikaragua’da gezi yazarı ve Costa Rica’da web tasarımcısı olarak çalıştım. Bunlar sadece tuttuğum işlerin ve konumların birkaçıydı. Yani ne çeşit bir tektabancalık yaptığınızın önemi yoktur. Eğer hayalinizdeki tektabancalık işinizden biraz faydalı bilgi elde etmekten eminseniz…

Outlaw Design Blog’u yakından takip eden herhangi biriniz karımın ve benim yaklaşık bir yıl önce Costa Rica’ya taşındığımı hatırlayabilir. Bu günlerde halen eyaletlerde yaşarken, Costa Rica’da bir yılın üzerinde yaşadık. Zamanın bu kadarında, benim için hazırlanmış kitap ya da blog yok iken, yurtdışında tektabancalık ile ilgili bir şeyler öğrendim. Kendiniz için gerçekte asla hazırlayamayacağınız egzotik hedeflerde tektabancalık hakkında bazı şeyler vardır. Umarım, bu gönderiyi yol boyunca okuyarak yurtdışındaki tektabancalıktan gelen sorunlarınızı sınırlayacaksınız.

Yazarın Notu:

"Yurtdışı” kelimesinin çok geniş bir ifade olduğunu unutmayın (kasıtlı bir sözcük oyunu yoktur), bu bütün dünyayı kuşatmaktadır. Açıktır ki, bu gönderide söylediğim şeylerden bazıları sadece dünyanın kesin bölümleri için alakalı olacaktır. Bu yazı uğruna çoğunlukla Karayipler gibi, orta ve Güney Amerika’yı da kastediyorum. Bazı insanlar Avrupa veya Çin gibi yerlerde çalışmayı hayal edebiliyorken, bu gönderide onlar üzerinde durmayacağım. Çoğu için başka bir, birinci dünya ülkesine taşınmak Visa kartlarından ve kırtasiyeciliyken öteye gitmemektedir. Üçüncü dünya ülkesine taşınmanın, diğer taraftan kendi sorunlar ve engeller kümesi vardır.


En başta işinizi kurun

Başka bir ülkede tasarım şirketi açmanın olanak dışında olduğunu söyleyecek değilim fakat eğer Tektabanca çalışmakta yeniyseniz, işinizi daha dengeli ve sağlam bir ekonomik alanda kurmak isteyebilirsiniz. Bir kere tektabancalığın (freelancing) bazı esas halkalarını öğrendiniz mi ve birkaç müdavim edindiniz mi, ondan sonra diğer konumlara atlamanız daha güvenlidir.

Eğer üçüncü dünya ülkesine taşınırsanız işinizin gerçek değerini hiç kimsenin ödemeye hevesli olmadığını büyük ölçüde varsayın. Böylece yerel müşteri bulma şansınız incelip yok olacaktır. Bulduğunuz birilerinin, muhtemelen özel bir websitesi için yapacağı ödeme 2.000 dolardaki karı görmeyecektir.

İşlerin ters gitmesi halinde ve iflas durumunda arkadaşlarınızın ve ailenizin size yardımda bulunması çok zor olabilir. Yaşadığınız yere bağlı olarak bazen size gönderilecek paranın rahatça edinilmesini söylemek, yapmaya göre çok daha kolaydır.

Üstteki bilgiler ile sizi korkutup kaçırmadıysam o halde yurtdışında bağımsız çalışma konusunda doğru kafa yapısına sahibiz.

Önerilen Okumalar

· -A compherensive Guide to Starting your freelance carrier
· -How to start your freelance writing business: Having your craft
· - How a blog can kick start your freelance business
· -What Fight Club teaches us about freelancer

Nereden başlanılacağına karar vermek

Çoğunuzun çalışmayı seveceği bir hedef rüyası zaten olacaktır. Burası başlamak için harika bir yer, ama yine de çalışılacak en güvenilir yer olmadığı olayına hazırlanmak istersiniz. Bu, yaptığınız işin türüne ve ihtiyacınız olan internet bağlantısının türüne göre değişir.

Örneğin, söz konusu konum olunca, yazarlar en çok seçeneğe sahip olanlardır. Çünkü her zaman yüksek hızda internet bağlantısına ihtiyaç duymazlar. En geri kalmış şehirlerin bazılarında bile muhtemelen telefon çevirmeli internet bağlantısı bulabilirsiniz. Fotoğrafçılar, blogcular, tasarımcılar ve hızlı internete ihtiyaç duyan insanlar, seçebilecekleri istikametlerde azıcık daha kısıtlı olacaklardır. Tektabanca çalışmak için yer seçmedeki en iyi iddianız, daha önce gidip eğlendiğiniz bir yere karşı olmalıdır. Bunu yaparak, hareket ile kendiniz kaybetmiş olmazsınız ve ne umulacağı ile ilgili bir fikre sahip olursunuz. Bu tür kesin bilgilerin herhangi bir kitapta ya da web sayfasında bulunmasının çok zor olduğu gibi, ilk elden verilen bu tür bilgiler de paha biçilmezdir. Tektabanca çalışmaya nerden başlanacağına karar vermek gerçekten kişisel bir seçimdir ve bu benim, hakkında öneride bulunabileceğim bir şey değildir. Yapabileceğim şey, siz Tektabanca çalışmaya nereden başlayacağınızı etraflıca düşünürken, size düşünmek isteyeceğiniz birkaç şeyi söylemektir.

Gerçekçi bir şekilde düzenli olarak ne kadar para kazanabilirsiniz?

Kesat bir ay geçirmeniz durumunda ve biriktirilmiş fazla paranızın olmadığı takdirde "düşük -top tekniği” daima en iyisidir.

Sizi rahatlatan en önemli yaratık nedir?

Sıcak duşa ya da havalandırmaya düşkün müsünüzdür? Her yer bu lükse sahip değildir, o yüzden depozit ödemeden önce evi tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Ev kiralamak mı, yoksa pansiyonda mı kalmak istersiniz?

Pansiyonlar, yurtlar yaşamak için daha ucuzdur, ancak mutfak dolusu gruba ve bir sürü insana katlanmak zorundasınız.

Yüksek hızda internet sizin için ne kadar önemli?

Önceden belirtildiği gibi, her yerin kolayca ulaşılacak yüksek hızda yeri yoktur, o yüzden karar vermeden önce hangi internet durumunun özel bölgede olduğunu araştırmak isteyebilirsiniz.

Ailenizle mi taşınacaksınız? Çocuklarınızın okula yakın olmaları gerekiyor mu?

Aileyle seyahat etmek yalnızken etmekten çok farklıdır. Bazı az gelişmiş ülkelerin çevresinde gidecek herhangi bir okulları yoktur.

Ne kadar zaman için taşınıyorsunuz? Altı ay mı? Bir yıl mı? Devamlı mı?

Herhangi bir konumda ne kadar kalacağınızı planlamanıza göre, 6 aylık ya da 12 aylık kira sözleşmesine hazır olduğunuzda kira indirimlerini edinebilirsiniz.

Pasif Gelir nedir?

Eğer "pasif gelir” deyimine yabancıysanız muhtemelen onu nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuzdur. Pasif gelir fikri basittir: Hiçbir şey yapmadan para kazanmanın yollarını bulmak. Tabi ki de çok kolay bir açıklaması vardır, gerçeklik biraz daha karışıktır. Size pasif gelir ile ilgili bir örnek vereyim; tasarımcı bir Premium Wordpress teması yapıyor ve onu ThemeForest’a satıyor. Bunun gibi.

Bu pasif gelirin bir örneğidir çünkü tasarımcı sadece bir kere tema oluşturmak zorundaydı, ama artık fazla iş gerekmeden bu tek temadan sonsuza kadar para kazanacak.

Pasif gelir işte böyle çalışıyor: bir defa ürün ya da hizmet üreterek ve sonradan zaman zaman kazanıyor olmak. Tüm Envato Pazar yerleri, yaratıcıların nasıl pasif gelir yapmaya başlayabileceklerinin kusursuz örnekleridir.

Pasif gelirin yurtdışında Tektabanca (freelance) çalışmaktan iyi bir fikir olmasının başka bir sebebi, hoş bir acil durum sermayesin yapmasıdır. Pasif geliriniz ayda 100 dolar kazanacağınız şekilde dalgalansa bile, işler ters giderse oldukça çabuk erişebileceğiniz sakin ve hoş bir acil durum sermayesine dönüşebilir.

Önerilen Yazılar

· -How to Create jon abroad to finance your travels
· -Making Money when things get slow
· -Passive income opportunities for freelancing
· -What to do before you take your business on the road
· -How to resell hosting: A guide for web designers

Denizaşırı yerlerdeki müşterileri idare etmek

İşinizin çoğunluğunu zaten internet üzerinden idare ediyorsanız, yurtdışında taşındığınızda harika bir şekilde olacaksınız. Yapılacak en zor ayarlamalardan biri de, farklı zaman aralıklarında farklı çok sayıda müşteriye sahip olmaya alışmaktır. Bunun bilgisayarınızda birkaç saat ile kolayca onarılmasına rağmen alışmak biraz sürer. Bugünlerde işleri online idare etmek için ihtiyacınız olan oldukça fazla uygulama ve araçlar web’de var. Aşağıda bir tektabancanın yurtdışında işlerini yürütme konusunda faydalı bulabileceği birkaç esas araçları listeleyeceğim.

Fax.com – Bazı müşteriler size fax çekmeyi e-posta göndermeye tercih ederler. E-posta yoluyla fax gönderip almanızı sağlayan birkaç benzer hizmetler vardır.

Basecamp – Bu proje yönetim yazılımı tasarımcılar ve geliştirmeciler için harika, aynı zamanda yazarlar ya da fotoğrafçılar için bir gün işe yarayabilir. Size kendi organizasyonunuzmuş ve destek alanınızmış gibi hizmet verir.

RightSignature – Formlarda ve sözleşmelerde imzaya ihtiyaç duyuyorsunuz ama bir e-posta için bekleyecek hiç vaktiniz yok mu? RightSignature inernet yoluyla, önem gösterilmiş sözleşmelerinizi yasal biçimde işaretlemenizi kolaylaştırır.

Skype – Google ya da Skype gibi telefon servisidir ki ses, sahip olunacak temel şeydir. Nerde yaşadığınızın önemi olmaksızın müşterilerin size ulaşabilecekleri telefon numarası verecektir.

Earth Class Mail – Hala salyangoz maile ihtiyaç duyuyorsanız, EarthMail gibi hizmetler iletinizi sizin için denetleyecek, onlara söylemek istediğiniz iletiyi açacak ve sonra kesin hesabınıza ilişik bilgileri tarayacaktır. Eğer vakit geçirmek için erişmeniz gereken veya önemli belgeleriniz var ise bu iyidir.

Siz ve müşteriniz arasında iletişimi sağlamak herhangi bir Tektabanca’nın (freelancer) başarılı olması için hayatidir. Yoldayken, müşterilerinizin mutlu kalmasını istiyorsanız, onlarla irtibat halinde olduğunuzdan emin olun.

Yeni ve egzotik bir yerde yaşarken, güzel bir günde sahilin yolunu tutmak için müşterilerden gelen aramaları ve iletileri baştan savmak kolaydır. Bun yapmaktan dolayı kesinlikle suçluyum fakat her zaman e-posta, chat veya bir gün önceden müşteriyi aramayla cevabı yapıştırırım. O gün başka bir iş yapmıyor olsam bile, müşterilerimle günlük iletişim halinde kaldığımdan emin olurum.

İçinde yaşadığınız veya kiraladığınız evin internet hizmetinin ya da telefonunun olamayabileceği fikrine alışmanız gerekiyor. Dünyanın bazı kesimlerindeki evlerin aslında çok azında telefonu var. Çok daha azının yüksek hıza internet bağlantısı var. İnternet kafelerde çok fazla zamanı çalışmaya harcayacağınız olgusuna alışmaya başlayın. Bundan söz ettim çünkü yaşadığınız mahallenin bir internet kafeyle olan ilişkisine bağlı olarak, müşteriler ile temas halinde olmanız çok daha zor gelebilir.

Son düşünceler

Açıktır ki yurtdışında, bu gönderinin kapladığından çok daha fazla fikir, hareket, yaşam ve çalışma vardır. Bu sebepten ötürü "yurtdışında Tektabanca çalışmak (freelancing abroad)” diye anılan bir üyelik sitesini oluşturma üzerine çalışıyorum. Sitedeki fikir, dünyanın herhangi bir yerindeki işte nasıl bir tektabancalık idaresinin yapılması gerektiği bilgisini tektabancalara öğretmektir. Bu sizi ilgilendiriyor ise, sizi yurtdışında tektabancalık isimli sitemdeki güncelleme için kaydolmaya teşvik ederim.

Hayal noktanızda tektabancalık yapmak hayatınızda yapabileceğiniz en şaşırtıcı şey olabilir. Düşünün: Hayal ettiğiniz en güzel yerde sevdiğiniz şeyi yapmanızdan daha iyi ne olabilir? Oysa ben bunun düşündüğünüz kadar zor olmadığını söylemek için buradayım. En zor tarafı ilk adımı atıp topu yuvarlamaktır. Top bir kere yuvarlanınca durmasına izin vermeyeceksiniz.