Empresyonizm Nedir?

Empresyonizm 19. Yüzyılda ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. En fazla edebiyat ve resim sanatlarını etkilemiştir.

Bir sanat eserine konu olan dış etkeni, insanın iç dünyasındaki etkiler ile yorumlayarak tanımlamaya odaklanmıştır. Bir manzara resmi çizilirken önemli olan, manzaranın çizimine, manzaranın sanatçıda yarattığı etkileri de ilave ederek çizebilmektir.

Bu sanat akımında, gerek edebi eserlerde olsun gerek görsel sanatlarda, her sanat eseri sanatçısından biyografik etkiler taşır. Sanatçı gördüğü ile gördüğünün ona hissettirdiğini aynı sanat eseri içerisinde harmanlamaya çalışır.

İzlenimcilik

Genellikle izlenimcilik olarak tercüme edilen bu kelime aslında kendini kusursuz anlatır. Bu akımın yapmaya çalıştığı şey, sanatçının izlenimlerini de esere katabilmektir.

Genelde Sembolizm’in bir dalı olarak adımı olarak ele alınır. Sembolizme göre yaratıcılıktan çok daha az faydalanan yargılamaya kapalı sanat eserleri üretilmiştir. Özellikle resim alanında akşamüstü kırmızı renkler ile çizilen resimde, “bu manzara bizi hüzünlendiriyor” iması vermeye çalışmaktan öteye gidememiştir.

Empresyonizm açısından bakıldığında renkler ve doku sanatçının duygularını anlatır. Kızıl tonlarda bir akşamüstü manzarası görüyorsanız ressam bu manzara karşısında hüzne kapılmıştır. Eğer sarı ve beyaz gibi sıcak ve neşeli renkler görüyorsanız ressam mutludur. Bu kadar basit.

Empresyonizmin Sebebi

Velhasıl ilmi hilaf ü cedel düzeni ile kendini geliştiren Avrupa fikri hayatı içerisinde Realizm’e tepki olarak doğmuştur. Eğer realistler olmasaydı, empresyonistler de olmazdı. Varlığı karşıtlıktan temellenen gereksiz bir akımdır resim sanatı için. 21. Yüzyıldan bakıldığında böyle görünüyor olsa bile, kendi zamanında iyi kötü tanınmış, empresyonist ressamlar sokaklarda gezerken Aleyna Tilki misali parmakla gösterilir olmuştur.

Claude Monet ve Camille Pissarro gibi ressamlar bu akımın öncüleridir.

Edebiyatta empresyonizm daha popüler olmuş, birçok Fransız ressamı etkilemiştir. Zaten bir izlenim ya da bir iç duygu durumu muhtemelen yazı ile daha net ifade edilecektir. Bu açıdan yazılı eserler arasında daha geniş etki etmiş bir sanat akımıdır.

Edebiyat dünyasının empresyonistleri hayallere dalmış, sayfalar dolusu soyut tasvirler yapıp ruh hallerini anlatmıştır. İşin bu tarafı daha fazla ilgi görmüştür.

Görsel sanatlar açısından empresyonizm bence çok da ilgi çekici bir akım değil. Daha ilgi çekici akımlar var.

Empresyonizm Size Ne Katar:

  • İnsan duygularının dışa vurulmasına odaklanmıştır. Duyguların sembolik ifadeleri hakkında fikir verebilir. Duyguların nasıl doku ve renkleri ile ifade edileceğini Empresyonizmden öğrenebilirsiz.
  • Alman şair Rilke okursunuz, Fransız Arthur Rimbaud okursunuz ve iş en son Ahmet Haşime daynır. Bunlar önemli adamlar. Haberdar olursunuz.
  • Ortamlarda eşe dosta şekil yaparsınız. Biri Empresyonizm dediğinde muhabbete atlayabilmek için minimum iki paragraf ezberleyin.

Empresyonist Ressamlar Ne Çizdiler

Bazı örnek resimler aşağıda. Dokular ve renkleri duygular ile birlikte düşünün.

1. Empresyonist Balıkçılık

Balıklar konusunda izlenimci davranamıyoruz bakıyorum. Olta atılmıl. Balık konusunda izlenimci değil avlanımcısın kaptan! 

2. Hangi Sanatsal Akımı Seçsem Acaba

Realist olsam arkadaşlar dışlar beni, sürreel takılsam annem beni eve almaz. Maria da tutturmuş bir romantizm diye... Ne yapsam ben offf

3. Manzarayı İzlenim

4. Neden Empresyonizm Anlatsana Biraz

5. Ucuz Saksı İzlenimi

Japon pazarında 4 lira bu saksı. 4 liralık saksıyla sanat akımına mı dahil olacaksın?

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR